Op zoek naar energietips? Zo kan je besparen!

De fameuze Turteltaks doet uw energiefactuur gevoelig stijgen. Welke websites helpen u om zuiniger om te springen met gas en elektriciteit?

1. TopTen (http://www.topten.be) verzamelt de meest energiezuinige producten voor thuis en op kantoor. In overzichtelijke categorieën (huishoudtoestellen, auto’s, printers, …) vindt u een gedetailleerde vergelijking. De gegevens zijn afkomstig van verschillende instanties, waaronder initiatiefnemer Bond Beter Leefmilieu.

Van diezelfde organisatie is trouwens ecoGator (http://www.ecogator.be): een mobiele app die u in de winkel het energielabel van een apparaat laat scannen en meteen de energiekost berekent. Aan de hand van een rood of groen licht weet u of het om een energiezuinig toestel gaat.

2. Ecobouwers (http://www.ecobouwers.be) is een uitgebreid online forum omtrent duurzaam bouwen. U kunt er uw eigen vragen stellen of op zoek gaan naar antwoorden in verschillende rubrieken (energie, materialen, ruimtegebruik, …). Op diezelfde site treft u ook een handige CO2-besparingssimulator (http://co2-calculator.ecobouwers.be) aan. Die berekent de CO2-reductie en financiële winst van verschillende soorten isolatie, een zonneboiler, een zuinige verwarmingsketel, enz.

Daarnaast is Energievreters (http://www.energievreters.be) een aanrader om uw energieverbruik en CO2-uitstoot in te schatten en te verminderen. De informatie en adviezen hebben betrekking op o.a. uw vensters, isolatie, verlichting en huishoudtoestellen. En kijk zeker ook eens op Start2Renovate (http://www.start2renovate.be) voor concrete energietips van verschillende spelers in de bouwsector.

3. Subsidies. En hoe is het anno 2016 gesteld met de subsidies voor energiebesparende investeringen? In de Subsidies-rubriek van Energiesparen.be (http://www.energiesparen.be), een website van de Vlaamse overheid, komen gezinnen en bedrijven er snel achter.

Deze website biedt u (via Bereken uw besparing) overigens ook handige modules om de energiewinst van o.a. isolatie, een zonneboiler en zonnepanelen te berekenen.